RITMAN Laser wspiera oszczędną produkcję w branży wieżowej

2024/04/22 18:56

Droga do innowacji w branży wież energetycznych

Wraz z transformacją globalnej struktury energetycznej i szybkim rozwojem technologii informatycznych, przemysł wieżowy stoi przed większymi wymaganiami rynku i możliwościami rozwoju. Na dzień 30 czerwca 2023 r. całkowite przychody operacyjne China Tower wyniosły 46,461 miliardów juanów, co oznacza wzrost o 3,4% rok do roku. Jeśli chodzi o działalność wieżową, w pierwszej połowie roku ukończono około 325 000 projektów budowy sieci 5G.

Wchodząc na szybką ścieżkę rozwoju przemysłu, przemysł wieżowy również stoi przed presją innowacji technologicznych oraz transformacji i modernizacji: cykl budowy wież jest długi, inwestycje kapitałowe są duże, okres zwrotu inwestycji jest długi, należy w dalszym ciągu przezwyciężać problemy techniczne oraz przedsiębiorstwa muszą zwiększyć inwestycje w badania i rozwój oraz innowacje technologiczne, które również przedstawiły wyższe wymagania dotyczące swojej produkcji oraz jakości i wydajności produkcji. Poprawa jakości i wydajności stała się jedynym sposobem na optymalizację branży.

RITMAN Laser: Poprawa jakości i wydajności dla klientów

żelazna wieża

„Każde wyzwanie jest szansą”. Wiele firm z branży wieżowej znajduje się na rozdrożu rozwoju i decyduje się na aktualizację i udoskonalanie narzędzi produkcyjnych i produkcyjnych w okresie szybkiego rozwoju. Jednym z przedstawicieli jest firma produkująca żelazne wieże w Shandong w Chinach. W ostatnim czasie firma zawarła strategiczną umowę o współpracy z firmą RITMAN Laser w sprawie zakupu urządzenia do cięcia laserowego o mocy 30 kW. Wykorzysta technologię cięcia laserowego do zwiększenia własnej produktywności i położy podwaliny pod poprawę jakości i wydajności zamówień oraz osiągnięcie nowych poziomów.

Produkty RITMAN Laser: „prawdziwe” w każdym szczególe

Wieża żelazna to konstrukcja wieżowa służąca do przenoszenia mocy, która charakteryzuje się przestrzenną konstrukcją kratownicową. W procesie produkcji wieży obróbka części jest najważniejszym etapem produkcji wieży i obejmuje głównie wykrawanie, wykonywanie otworów, gięcie, czyszczenie korzeni, odgarnianie, korekcję itp. Do wyprodukowania całego kąta wieży można zastosować technologię cięcia laserowego stal, blachy łączące, belki, stężenia ukośne i fundamenty.

Ze względu na duże obciążenie żelazna wieża ma wysokie wymagania dotyczące stabilności podstawy i całej konstrukcji; pomiędzy korbowodami żelaznej wieży stosuje się szorstkie śruby, które mocuje się za pomocą siły ścinającej śrub. Dlatego bardzo ważna jest precyzja obróbki, dokładność i jakość obróbki części. Wszyscy mają wyjątkowo wysokie wymagania. Zakupionym przez tę firmę produktem firmy RITMAN Laser jest seria U3, charakteryzująca się dużą precyzją cięcia i gładką powierzchnią cięcia, stanowiącą specyficzne i efektywne rozwiązanie w zakresie produkcji i wytwarzania wież——

1. Płyty z nadwagą: cięcie i formowanie w jednym kroku, bez martwych punktów

Laserowa maszyna do cięcia metalu

Wszystkie elementy wieży, takie jak kątowniki, stal kanałowa, blachy stalowe i rury stalowe, są materiałami o dużej masie, przy czym głównymi są średnie i grube płyty o grubości powyżej 16 mm, z dużą częścią dużych i długich płyt. W rzeczywistej produkcji formowanie jest trudne w jednym etapie i wymaga dodatkowej optymalizacji po cięciu, co komplikuje proces.

Do tego typu bardzo długich i ciężkich rur i profili firma RITMAN Laser wprowadziła na rynek maszynę do cięcia szyn podłogowych, umożliwiającą cięcie bez martwych punktów w dowolnym porcie. Może być również używany z głowicą do cięcia ukośnego, aby skutecznie uzyskać różne skosy od 0-45° i proste cięcie za jednym razem. Zapewnia stabilność przenoszenia obciążeń na dużych wysokościach przez długi czas i dokładnie spełnia potrzeby przetwarzania stal kątowa wieży.

2. Łączniki i wzmocnienia: poprawa jakości cięcia i wykonywania otworów

Przedmioty obrabiane, takie jak kołnierze, wzmocnienia kołnierzy i kątowniki żelazne w produkcji wież, mają wysokie wymagania dotyczące dokładności cięcia i technologii wykonywania otworów i nie wymagają odchyleń w otworach na śruby. W porównaniu z tradycyjnymi metodami, takimi jak cięcie płomieniem i cięcie dwutlenkiem węgla, laserowe urządzenia do cięcia szyn podłogowych RITMAN poprawiają dokładność cięcia o 50% i oszczędzają 40% w procesie wykonywania otworów. Wycinanie małych otworów umożliwia inteligentne cofanie noża, dokładne cięcie bez żużla i optymalizację zawieszenia u dołu. Problem wybrzuszeń i wybrzuszeń na wewnętrznej ścianie otworu eliminuje potrzebę wtórnego procesu szlifowania i umożliwia zastosowanie szybkiego, precyzyjnego i funkcjonalnego rozwiązania do cięcia, które naprawdę pozwala osiągnąć „bezproblemową, ekologiczną i inteligentną produkcję” .”

3. Wydajność modelu szyny uziemiającej jest stabilna: bezproblemowe cięcie wielkoformatowe

Laser RITMANA

W maszynie do cięcia laserem światłowodowym serii U3 firmy RITMAN Laser zastosowano bardzo sztywny modułowy stojak podtrzymujący blachę. Może ciąć płyty średniej grubości o maksymalnej szerokości 3m i długości formatu 26m. Wpływ na to ma wpływ udarność i ciepło cięcia blachy. Lub zanieczyszczenie gorącym żużlem nie jest łatwe do odkształcenia lub uszkodzenia i ma długą żywotność. Nawet w przypadku uszkodzenia wystarczy naprawić lub wymienić tylko odpowiedni moduł, co jest wygodne i tanie.

RITMAN Laser: Wkład w przemysł

Wybór firmy RITMAN Laser oznacza nie tylko, że klienci wybierają najnowocześniejszą technologię cięcia laserowego do wprowadzania innowacji we własnej produkcji i wytwarzaniu, ale także głęboką integrację przemysłu wież energetycznych z cięciem laserowym i wykuwanie „kości ze stali żelaznej” dla przemysłu wieżowego o wysokiej -jakość produktów. W przyszłości RITMAN Laser będzie w dalszym ciągu podążał ścieżką specjalizacji i nowego rozwoju, obsługiwał klientów z branży wieżowej za pomocą wysokiej jakości i niedrogich urządzeń do cięcia, realizował ścieżkę produkcji i optymalizacji produkcji, która poprawia jakość, zwiększa wydajność, i obniżyć koszty oraz stworzyć nowe możliwości dla branży. Wysoka wydajność i wysoka wartość, przyczyniające się do chińskiej ścieżki produkcyjnej opartej na oszczędnym rozwoju nadającym się do recyklingu.

Produkty powiązane